Recept jsem dostala od sestřenice mého muzikanta, která v Bulharsku provozuje malou pekárnu a tyhle Medenki si u ní lidé kupují každý den. Jak už samotný název napovídá, hlavní složkou této dobroty je med. A je to další z mých oblíbených receptů, který vám zabere chviličku a uděláte jím radost sobě i svým blízkým. Nejměkčí jsou v den upečení, druhý den (jestli vám tedy ještě nějaké zůstanou) začínají lehce tvrdnout. Ale s tím si hlavu nedělejte. Věřím, že stejně jako u nás, se i u vás budou rychle ztrácet z talíře. V Bulharsku si je navíc mažou marmeládou nebo polévají medem. Podle mě jsou skvělé jen tak … Upečte si je a posuďte sami
Ingredience (na 30 kusů)
1 vejce
50 g cukru moučka
100 ml medu (tekutého)
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky vanilkového extraktu
200 g hladké mouky
30 kousků vlašských ořechů
Postup
Předehřeji troubu na 170 °C a připravím si plech, vyložený pečícím papírem.
Vejce rozšlehám s cukrem, poté postupně přidávám po troškách med. Dále prosátou mouku, jedlou sodu, skořici a vanilkovým extraktem. Hnětu dohladka, podle potřeby můžu ještě přisypat trochu mouky. Tvaruji kuličky o velikosti vlašského ořechu a skládám je na plech v dostatečné vzdálenosti od sebe (viz foto). Ozdobím kouskem ořechu a dám péct. Jsou opravdu rychle hotové, peču jen 10 minut, dokud se nezbarví.
6 Komentáře
Právě jsem je upekla, že je zítra vezmu kolegyním do práce, ale teď nevím, i přesto, že jsem udělala dvojitou dávku, jestli na ně zbyde. Jsou vážně výborné.
Mám tetu hrdou Rumunku z Giorgiu, nyní žijící zde. V pátek má kulatiny, tak jí snad medenkami taky připomenu domov.
Nepečené těsto bylo nechutně sladké, ale po upečení je sladkost příjemná.
Problém jsem měla akorát s lepivostí – musela jsem mouky přisypat docela dost (možná i to vyvážila počáteční přehnanou sladkost). Sodu jsem nahradila kypřícím práškem do perníku… Chuť ve spojení s oříšky… lahoda.
Takže díky moc za recept a prosím víc bulharských receptů
Zdravím vás, medenki jsou u nás také velkým hitem. Jedna dávka stačí málokdy
Jako jedlý dárek, určitě moc potěší.
Děkuji za Váš příspěvek a ať se Vám pečení daří, Lucie.
Co se týká lepivosti těsta, poradila jste si správně. Přisypáním nic nezkazíte. Já tedy nepřisypávam mnoho a těsto mám takové gumovější, pracuje se s ním dobře. Ruce si můžete ještě ponořit do mouky a poté tvořit kuličky.
Bulharské recepty můžu slibit
Jsou opravdu výborné! Kdo jej bude péct, tak si rovnou udělejte těsto ze dvou dávek, protože jedna určitě stačit nebude. Musím se ale přiznat, že jsem také měla problém s lepivostí těsta, ale výsledek stojí rozhodně za to, takže mě to k dalšímu pečení neodradí. Též se přimlouvám za další bulharské recepty 😉
Mirko, děkuju …
Jsem ráda, že vám chutnají.
Zkuste do těsta přidat malinko více mouky a pak si při tvoření kuliček ještě namáčejte ruce v mouce. Přeji vám krásné dny, Lucie.
Tak jsem Medenki zrovna upekla a jsou moc dobré
Do těsta jsem ještě přimíchala nasekané vlašské oříšky, a chutnaly v kombinací s medem a skořicí v těstě skvěle 
Milá Adél, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Přeji i další povedené pečení.
Hezké dny, Lucie.