Bramborovo-špaldový chléb … Pravoslavné Velikonoce

Balkánský bramborovo-špadlový chléb

Velikonoce jsou největším pravoslavným svátkem, kterému předchází čtyřicetidenní půst, který dnešním dnem končí. Je tedy spojený s oslavou, ke které patří dobré jídlo. Možná se vám tento chleba nebude zdát až tak originální, ale v naší rodině k těmto svátkům neodmyslitelně patří. Muzikantova babička ho pekla často, ale na Velikonoce chleba lehce obměnila, když jej ozdobila křížkem. Já jsem si recept malinko přizpůsobila a místo hladké mouky, používám špaldovou a celozrnnou pšeničnou.

 

 

Ingredience

400 g špaldové mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky + trochu na podsypání
220 g vařených brambor
250 ml vody, ve které byly brambory vařeny
20 g čerstvého droždí
1 čajovou lžičku cukru krupice
1 vrchovatou lžičku soli
4 lžíce olivového oleje + olej na potření chleba před a po upečení

 

Postup

V misce rozmíchám droždí s cukrem a jakmile se rozpustí, přikryji utěrkou a nechám vzejít kvásek,  trvá to asi čtvrt hodinky. V míse rozmačkám uvařené brambory, přidám oba druhy mouky a uprostřed udělám důlek. Do něj naliji hotový kvásek, který lehce zahrnu moukou a poté přiliji vodu, ve které jsem brambory vařila. Pak přidám sůl a olivový olej. Uhnětu těsto, které zakryji utěrkou a nechám na teplém místě vykynout (zhruba 1 hodinu).

Předehřeji troubu na 180 °C … Po nakynutí přendám těsto na moukou vysypanou plochu, odeberu trochu těsta ( jen v případě, že budete chtít chleba zdobit křížem nebo třeba srdíčkem, písmenem  … ). Pak vytvaruji bochník, který vložím do zapékací mísy, vyložené pečícím papírem, potřu olivovým olejem a nechám dalších 30 minut kynout. Poté dám bochník do trouby, do které úplně vespod ještě postavím menší hrnec s vodou. Peču 30-35 minut. Po vytažení zabalím chleba do utěrky a nechám vychladnout na mřížce.

Chleba můžete po upečení opět potřít olivovým olejem, bude tak mít skvělou chuť, ale pokud ho nenatřete, docílíte více křupavé kůrky.

 

Balkánský bramborovo-špadlový chléb

Balkánský bramborovo-špadlový chléb

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

2 Komentáře
  • Odpověď Veselé kurzy 29.11.2017 at 11:42

    Skvělý návod na pečení chleba, ihned doma vyzkouším :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.11.2017 at 16:19

      Děkuji, přeji pohodové pečení a spokojenost s receptem. Hezké adventní dny, Lucie.

    Napsat komentář: Veselé kurzy Zrušit