Má oblíbená sladká jídla by vydala na další kuchařku (na nějakou menší). 😀 Tentokrát jsem si uvařila taštičky (bez lepku) a byla jsem maximálně spokojená. Připravit si je můžete i ve variantě s hrubou moukou.
Kluci je nejí! Takže konečně něco, co si nemusím hlídat! 😀
Ingredience (na 4 porce)
150-160 g rýžové mouky (případně hrubé mouky)
1/2 lžičky mořské soli
1 vejce
30 g povoleného Alsanu (nebo másla)
700 g uvařených brambor (nejlépe den předem)
sůl
300 g povidel + 1 lžíce Tuzemáku a 1 lžička cukru moučka
mouka na podsypání
Přeliv ze švestek
250 g vypeckovaných a rozpůlených švestek (použila jsem mražené)
1 lžička Alsanu nebo másla
1 lžíce rýžového sirupu (případně jiného)
Na posyp
mletý mák
cukr moučka
Postup
Lehce osolené brambory uvařím (nejlépe) den předem.
Před samotnou přípravou taštiček si přepravím hrnec, ve kterém přivedu vodu k varu. Brambory nastrouhám na jemném struhadle , přidám vejce, sůl, mouku a máslo. Z těchto ingrediencí vypracuji těsto. Pokud se lepí, přisypu trochu mouky. Na moukou posypané ploše rozválím těsto (přibližně na 0,5 cm), které rádýlkem nařežu na čtverečky. Na každý čtvereček dám lžičku povidel a strany spojím tak, aby vznikl trojúhelníček. Okraje důkladně přitisknu, aby náplň při vaření nevytekla. Taštičky dám do hrnce s vroucí vodou a vařím 6 – 7 minut. Jakmile vyplavou na povrch, vyndám je pomocí děrované naběračky. Taštičky doporučuji dobře hlídat, snadno se převaří.
Švestky dám na pánev a nechám je za občasného míchání povolit. Přidám Alsan (nebo máslo) a lžíci rýžového sirupu. Ještě chviličku lehce míchám, dokud se šťáva trochu nezredukuje.
Taštičky podávám s přelivem ze švestek, mákem a cukrem.
1 komentář
Klasická bezlepková varianta moc dobrá! Jen se musí omastit, pokud se chtějí servírovat později – pěkně se mi k sobě přilepily. Moje začátečnická chyba. ? Ale i tak byly mňam! ?