Borůvkový dort

Borůvkový dort
Po předchozím nevídaném úspěchu ovocného dortu k narozeninám pro mou maminku jsem slíbila, že i narozeniny našeho nejmladšího Jordanka zpestřím dortem z vlastní kuchyně. Váhala jsem mezi malinovým a borůvkovým.
Když jsem si ale představila dort ve fialových barvách ozdobený čerstvými borůvkami, bylo rozhodnuto. Navíc jsem se těšila na další vypečenou zkušenost, která se může vždycky hodit. Pravda je taková, že mé představy byly trochu jiné, než jaká byla skutečnost. A také s přípravou to byl trochu boj … korpus dělám stále stejný, osvědčený, ale krém z mascarpone a šlehačky, který byl bez jakéhokoliv ztužovače, začal během několika hodin pracovat a změnil barvu dortu. Zkušenější jsem …. příště už totiž budu vědět, jak si počínat. Možná není úplně dokonalý, ale každopádně byl chuťově tak dobrý, že by byla škoda nedat ho na blog. Tím spíš, že sezona borůvek je v plném proudu.

Ingredience (forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)

Na piškot

6 vajec pokojové teploty – žloutky a bílky zvlášť
200 g cukru krupice
150 g hrubé mouky
zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
máslo na vymazání formy
trocha mouky na vysypání formy

Na krém

5 balení mascarpone (jedno balení = 250 g)
4 lžíce cukru moučka
pár kapek vanilkového extraktu (použila jsem M&S)
200 g smetany ke šlehání 31%
+ lesní borůvky, které budou uvnitř dortu
+ čerstvé kanadské borůvky na ozdobení dortu
+ jedlé květy (nemusí být)

Na šťávu z borůvek 

150 g lesních borůvek
1 lžička cukru krupice

Postup

Formu vymažu máslem a vysypu moukou, troubu předehřeji na 170 °C. V jedné míse vyšlehám žloutky s cukrem a zrníčky z vanilkového lusku, přimíchám mouku. Bílky vyšlehám do pevného sněhu a opatrně vmíchám do směsi mouky a žloutků s cukrem. Těsto naliji do připravené formy a peču přibližně 30 minut. Po vytažení z trouby nechám korpus úplně vystydnout.
Během doby pečení umyji a očistím borůvky a připravím z nich šťávu, kterou použiji do krému.
Borůvky dám do hrnce společně s cukrem a za stálého míchání vařím asi 5 minut. Poté borůvky rozmixuji a ještě chviličku redukuji. Nakonec je propasíruji přes sítko a šťávu nechám vystydnout.
Na krém si připravím dvě větší mísy. Do jedné dám mascarpone a vyšlehám ho s cukrem a pár kapkami vanilkového extraktu. Ve druhé míse vyšlehám smetanu do tuha a opatrně ji vmíchám do vyšlehaného mascarpone. Takto vytvořený krém rozdělím rovnoměrně do dvou misek. Do jedné mísy vmíchám ke krému borůvkovou šťávu a ručně rozmíchám. Krémy pak naplním jednorázové cukrářské zdobící sáčky.
Korpus vodorovně rozkrojím na 3 přibližně stejné části. Spodní část korpusu dám na pevný podklad (na talíř, na podnos nebo na spodní část odnímatelné formy). Na korpus nanesu tenkou vrstvu bílého krému, na který sem tam pokladu lesní borůvky a mírně je do krému zatlačím, na ně pak nanesu další vrstvu krému. Položím druhou část korpusu a postupuji stejně … krém, borůvky, krém a třetí korpus. Jakmile mám dort takto připravený, potřu ještě jeho vrchní část zbytkem bílého krému.
Nakonec na celý dort nanesu borůvkový krém, zahladím, dozdobím kanadskými borůvkami a jedlými květy. Dort nechám několik hodin (nebo přes noc) v lednici odpočinout.
TIP: Jak jsem už psala v úvodu a jak můžete vidět na fotkách, dort není dokonale fialový (jako byl hned po natření). Fotili jsme ho totiž až druhý den, když se odležel. Na plochách, které jsem potřela vrstvou bílého krému a na něj vrstvou krému fialového, bílý krém začal prosakovat přes fialový a nechtěný žíhaný dort byl na světě.
Takže pokud nebudete chtít dort žíhaný, použijte na vnější plochy pouze krém fialový. Pokud si budete přát dort žíhaný jako mám já, stačí jej natřít po celém obvodu bílým krémem a na něj dát vrstvu fialového. Tím pádem si nechejte více základního bílého krému a šťávu smíchejte s menším množstvím krému tak, aby vám vystačil na natření celého obvodu dortu.
Borůvkový sirup
Borůvkový dort
Borůvkový dort
Borůvkový dort
Borůvkový dort
Borůvkový dort
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

22 Komentáře
  • Odpověď Bára S. 19.8.2017 at 16:20

    Zase krása!

  • Odpověď Nikča 30.1.2018 at 19:44

    Nádherný dort:) rozhodla jsem se,že ho upeču dceři k prvním narozeninám a chtěla jsem se zeptat kolik gramu je potřeba borůvek na celý dort, abych to buď ne přehnala nebo naopak aby jich nebylo málo. Moc děkuji Nikča

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.2.2018 at 20:26

      Milá Nikčo, vybrala jste si dobře! :) Borůvek není nikdy dost, ale v tomhle případě použijte na ozdobu 300g kanadských a těch lesních (pokud máte mražené) 250-300g. Tak přeji, ať se povede a chutná. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Kristyna 26.4.2018 at 3:31

    Dobry den,
    V postupu pisete do testa na korpus dat zrnicka z vanilkoveho lusku,ale v ingrediencich neni…davate prosim zrnicka z celeho lusku?
    Dekuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.4.2018 at 10:11

      Milá Týnko, děkuji za upozornění, už jsem opravila. Zrníčka dávám z 1/2 lusku. Mějte hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Pomodo 18.5.2018 at 20:18

    Doufám, že se brzy dostanu k borůvkám, protože toto je nádhera a borůvky doma milujeme! Hned jak to půjde, vyzkouším a přidám do naší kuchařky :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.5.2018 at 19:38

      Držím palce, ať se povede a chutná. :) Lucie

  • Odpověď Kateřina 28.8.2018 at 11:22

    Dobrý den,
    Myslíte, že by dort šel i z jahod? Asi by nebyl tak hezky červený jako se zbarví po borůvkách do fialova ne? Děkuji :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.9.2018 at 8:04

      Milá Kači, myslím, že z jahod to nebude úplně to pravé. Ale chutnal by určitě skvěle, protože jahodama se nedá zkazit nic. :) Hezký víkend, Lucie.

  • Odpověď Lenka Barešová 29.8.2018 at 12:00

    Dobrý den Lucie, tento Váš korpus je naprosto super, používám ho často na dorty všeho druhu. Ale co se mi nedaří, udělat ho „hnědý“. Zkoušela jsem ubrat mouku, přidat v poměru hořké kakao, ale po upečení není korpus tak dobrý jako ten základní světlý. Nevím jestli to může být tím, že hořké kakao má konzistencí blíž k hladké mouce? Ještě mám v plánu použit do těsta rozpuštěnou čokoládu, ale nevím jestli to bude dobrá volba. Zkoušela jste tento korpus dělat „hnědý“ aby zůstal tak vláčný? Děkuji za radu a hezký den přeju :-) Lenka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.9.2018 at 8:12

      Milá Leni, jsem ráda, že jste s tím světlým spokojená stejně jako já. S kakaovým mám podobný problém. Všeobecně ty tmavé korpusy moc nedělávám, raději mám světlé. Ale babička vždycky, když dělala kakaový, odebrala např. lžíci mouky z receptu a nahradila ji lžící kakaa. Tenhle jsem už kakaový dělala, ale na ten světlý prostě nemá. Omlouvám se, za mé „rady nad zlato“, snad se Vám jednou kakaový povede dle představ a budete spokojená. Hezký víkend, Lucie.

  • Odpověď Lucie 11.1.2019 at 7:19

    Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli je tento dort vhodny na potazeni marcipanem ci jinou potahovaci hmotou.
    Dekuji za odpoved, Lucie.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.1.2019 at 18:38

      Milá Luci, tento dort bych potahovala jen v případě, že bych na pomazání celého dortu použila nějaký máslový krém, který by potahovačku nerozpouštěl. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Milena 8.2.2019 at 21:01

    Dobrý večer, jen se chci zeptat kde bych sehnala ty fialové jedlé květy. Děkuji za odpověď Milena

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.2.2019 at 8:54

      Dobrý den, jedlé květy se dají sehnat v Makru. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Gabriela 31.7.2019 at 14:36

    Diky moc za tip! Podle receptu moc varit ani pect neumim, takze jsem trochu experimentovala. Krem jsem si upravila na 2-2-2 mascarpone-slehacka-tvaroh a udelala pul na pul malinovy a boruvkovy a ozdobu maliny plus boruvky. Uspech byl mocny :-) Okopirovala jsem i jmenovku, home-made improvizace na posledni chvili z dcerky barevnych papiru.

    https://www.instagram.com/p/Bz_QIvOCCmeXaT6fqdKaBaV5Q8k6mGGX5CtviM0/

  • Odpověď Lucie 2.2.2020 at 17:42

    Dobrý den Lucie,

    Chystám se upéct Váš dort k narozeninám. S piškotovým těstem ale nemám mnoho zkušeností. Je nutné použít hrubou mouku? S polohrubou nebo hladkou by to nešlo? A co snížit množství cukru – o kolik, aby to pořád drželo? Jsme totiž navyklí na méně sladké věci, takže běžné recepty jsou na nás přeslazené.

    Děkuji.

    Lucie

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.2.2020 at 16:07

      Milá Lucie, tohle piškotové těsto není nijak extra přeslazené, snížila bych množství cukru max. o 20-30g. Mouku můžete s klidným svědomím použít polohrubou, mám ji právě v tomto piškotu vyzkoušenou. Přeji, ať se dort vydaří dle Vašich představ. Mějte hezké dny, Lucie.

  • Odpověď veronika 23.5.2021 at 4:58

    Dobrý den,

    Dort byl vynikající ale krém mezi jednotlivými patry mi změnil barvu „dozelena“ a vůbec nevím proč, dort jsem dělala ráno s čerstvých surovin bez převozu přesně dle receptu, jen jsem nedala vanilkový extrakt, nevíte čím by to mohlo být? Děkuji ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.5.2021 at 11:12

      Dobrý den, Veru, jsem ráda, že dort chutnal a přemýšlím, co by mohlo způsobit zezelenání krému. Napadají mě jedině borůvky, do krému používám lesní… nepoužila jste kanadské, které jsou uvnitř zelené? Nemám podobnou zkušenost, tak jen hádám.. Přeji vydařené pečení a klidné dny, Lucie.

    Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit