Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

Každý rok se těším na tohle období, kdy doma zavládne menší chaos, kdy se všechno snažím stihnout a připravit tak, aby bylo vše, jak má být. K tomu patří i pečení vánočky, na kterou zadělávám těsto vždy den před Štědrým dnem, aby právě na Vánoce byla i s horkým kakaem k snídani. Letos budeme mít výjimečně i něco navíc. Můj muzikant má rád biskupský chlebíček …. musím se přiznat, že jsem mu ho slibovala celý rok, jenže ono bylo vždy něco důležitějšího a přednost dostal jiný koláč nebo dezert. Chtěla jsem mu tak aspoň na Vánoce splnit jeho přání a dopřát mu tento sladký sen, který mu udělá radost.
Tenhle biskupák je jednoduchý, chuťově vynikající a hlavně je perfektní volbou pro ty, kteří si netroufají na vánočku nebo chtějí změnu.

Hodně z vás mi píše, že se v pátek taky chystáte na pečení vánočky. Tak vám přeji, ať se těsto nenechá přemlouvat a krásně nakyne a ať ji máte přesně takovou, jakou si ji přejete. Případně ať máte ten nejdokonalejší vánoční biskupský chlebíček. :-) Hezké přípravy a příjemný předvánoční čas.

 

Ingredience (forma 27d, 10,5 š, 6v)

Na chlebíček

125 g špaldové mouky (typ 630)
75 g polohrubé mouky
4 vejce – žloutky a bílky zvlášť
150 g třtinového cukru
170 g rozpuštěného másla
1 lžíce domácího vanilkového cukru
hrst hranolků mandlí
hrst sušených brusinek
100 g kandovaného ovoce
tuzemák dle chuti
kůra z 1/2 bio citronu
špetka soli
máslo na vymazání a mouka na vysypání formy

mandličky a sušené brusinky na ozdobu

Na polevu

125 g kvalitní čokolády (dala jsem větší množství mléčné 33,6 a menší množství 55%)
2-3 plné lžíce másla

Postup

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 175 °C a formu vymažu máslem a vysypu moukou. Brusinky dám do sítka a přeliji je vroucí vodou. Nechám okapat a smíchám je s mandličkami a kandovaným ovocem.
Žloutky vyšlehám s oběma druhy cukru a postupně k nim přišlehávám rozpuštěné máslo. Vmíchám směs mandlí a ovoce, tuzemák, citronovou kůru, špetku soli a oba druhy mouky (které jsem smíchala). Vznikne mi hodně husté těsto.
V druhé míse vyšlehám bílky do pevného sněhu. Sníh lehce vmíchám do hustého těsta. Těsto dám do připravené formy a peču přibližně hodinu.
Já jsem ještě 15 minut před koncem pečení musela chlebíček přikrýt alobalem, abych ho neměla spálený. Doporučuji vám zohlednit zkušenosti s vlastní troubou a určitě zkoušet, zda je chlebíček upečený, pomocí špejle.
Jakmile mám hotovo, nechám ho ve formě trochu vystydnou a pak ho vyklopím na mřížku, kde ho nechám vystydnout úplně.
Mezitím rozpustím čokoládu společně s máslem. Rozpuštěnou čokoládou chlebíček polévám a dozdobím.
TIP: Chlebíček jsem polévala otočený dnem vzhůru, jelikož z této strany byl krásně rovný. Jeho vrchní stranu jsem musela malinko seříznout, aby na talíři stál rovně, protože při pečení vyrostl a uprostřed praskl. I tak vypadal moc hezky, takže pokud nebudete polévat, vadit to ničemu nebude. Bude chutný a moc pěkný. :-)

 

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!

Zanechte odpověď