Biscotti – sušenky s ořechy

Biscotti ořechové

Mám pár oblíbených receptů, které připravuji pouze v daném období, protože se k němu tak nějak hodí. Mezi ně patří i tyto sušenky … Jsou, dá se říct, nováčkem v naší domácnosti. Pekla jsem je poprvé loni, ovšem hned několik dávek za sebou. Chtěla jsem zkusit něco nového a tyhle sušenky měly okamžitě úspěch. Byly pro mne nejen příjemnou novinkou, ale i další variantou možného jedlého dárku. Biscotti určitě nemusí být pečeny pouze v adventním čase. Dočetla jsem se však, že mohou být také vánoční, proto jsem je během roku nepekla vůbec a o to víc jsme se na ně letos těšili. Oříšky, mandle, med, voňavé esence, Brandy, třtinový cukr … při pečení se doma můžete těšit na nádhernou vůni, která vás na ně příjemně navnadí.


Ingredience

350 g hladké mouky
240 g třtinového cukru
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
špetka soli
2 vejce
2 zarovnané lžíce medu
80 g másla pokojové teploty
3 lžíce Brandy
1 lžička vanilkového extraktu
pár kapek mandlového extraktu
80 g oloupaných mandlí
80 g lískových ořechů
trochu mouky na podsypání

 

Postup

Připravím si 2 plechy vyložené pečícím papírem a horkovzdušnou troubu předehřeji na 165 °C. Máslo vyšlehám s cukrem (elektrickýma metličkama). Přidám vejce – jedno po druhém, pak med, oba extrakty a Brandy. Vše společně krátce prošlehám. Pak přidám mouku, prášek do pečiva a sůl. Opět na chvíli společně prošlehám metličkama a pak už těsto zpracovávám ručně. Přidám ořechy a mandle a důkladně propracuji rukama. Pokud se těsto lepí, přidám trochu mouky.
Těsto rozdělím na dva stejné bochánky. Každý dám na jeden plech a vytvaruji široké a oválné placky (asi 2-3 cm vysoké a 20-25 cm dlouhé). Oba plechy dám do předehřáté trouby a peču cca 20 minut. Poté vyndám plechy z trouby, placky budou ještě světlé. Počkám zhruba 10 minut, pak placky rozkrájím na plátky a jednotlivé kousky rozložím opět na plechy s pečícím papírem. Teplotu snížím na 140 °C a peču dalších 10-15 minut dozlatova.
Po upečení nechám chviličku na plechu a poté dám vystydnout na mřížku. Skladuji v uzavíratelné nádobě. Takto skladované sušenky vydrží 3-4 týdny. U nás však ne. :-) Sušenky jsou tvrdší, něco jako suchary. Při podávání je můžete namáčet do kávy, horkého mléka nebo čokolády.

 

Biscotti ořechové

 

Biscotti ořechové

 

Biscotti ořechové

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

8 Komentáře
  • Odpověď Monika 16.11.2015 at 20:35

    Dobrý večer,
    právě jsem na FB narazila na recept na Biscotti. Vypadají velmi jedle a chci se zeptat jakou „funkci“ v receptu má brandy. Doma ho totiž nemám a mohla bych ho nahradit RUMem nebo případně nějakou čistou pálenkou.
    Díky za informaci a těším se na další báječné recepty.
    Monika

    • Odpověď pěkně vypečený blog 17.11.2015 at 12:58

      Zdravím Vás, Moni :-) Brandy je tam vyloženě kvůli vůni. Takže pokud dáte rum, který také často používám při pečení, tak tím nic nezkazíte. Ať se Vám podaří a chutnají. Rádo se stalo, Lucie. :-)

  • Odpověď Daniel 17.8.2016 at 20:47

    Pěkný den,
    musím říct, že jste vážně mistr v tom co děláte. Ještě u žádného blogera či kuchaře a jejich recptů se mi nestalo, aby každý z nich vyšel tak jak má a byl vynikající ve 100% případů. Jen u Vás (ať už se jedná o sušenky, lívance či buchty). Opět vynikající sušenky tyto doma v rodině „kafařů“ sklidily veliký úspěch. Jsou krásně křupavé a skvěle se hodí k namáčení do kávy i díky jejich tvaru. Vynechal jsem brandy (neměl jsem nic jako náhradu), ale sušenky krásně voní i bez ní. Těsto se mi před tvarovaním lepilo a misto mouky jsem dosypal trochou stouhaného kokosu (možná 2 lžíce?) a k mandlím přidal tak 60gramů rozinek – kokos se v tom množství více méně ztratil, ale při chroupání na něj občas narazím a chuť sušnek trochu oživí, rozinky jsem přidal po úvaze (četl jsem recept na tyto sušenky , který naspal Paul Hollywood) a myslím, že se k ořechům nějaké to sušené ovoce chutově hodí (i tematicky do těchto bohatých sušenek).
    Opět přeji mnoho úspěchů a hlavně se těším na nové recepty :).
    Daniel

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.8.2016 at 10:14

      Dobrý den, Dane :-) Nemůžu reagovat jinak, ale opět jste mě překvapil a udělal radost. Těší mě nejen Vaše milá slova, ale i to jak se Vám daří při pečení a hlavně, že jste vždy spokojený s výsledkem. Navíc si jednoduše a trefně umíte poradit s případnou obměnou ingrediencí. Paráda! Tyhle sušenky jsem dělala naposledy loni, kdy jsem jejich recept s fotkama dávala na blog. Úplně jste vě mě vyvolal chuť na ně a budu je tedy muset co nevidět připravit. K odpolední kávičce budou příjemnou změnou. :-) Ještě jednou děkuji za komentář, přeji příjemné dny a vydařené pečení. Lucie

  • Odpověď Tereza 1.12.2016 at 17:16

    Dobrý den,
    už jsem napekla 3 druhy cukroví podle Vašich receptů a jsem nadšená. :) Vždy se těším domů, abych mohla zase něco dobrého udělat. Pokusím se i o vánočku, i když jsem nikdy nic z kynutého těsta nedělala, ale všechno je jednou poprvé a já Vašim receptům věřím. Ještě bych byla velmi ráda, kdybyste napsala recept na včelí úly, u nás v rodině to nikdo nedělá a já je zbožňuji. Přeji hezký advent. Tereza :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.12.2016 at 17:30

      Milá Terezko, to opravdu ráda čtu. :-) Vánočku zkuste, nejdůležitější je dobře vyhnětat těsto a dát ji čas, aby správně nakynula. :-) Pokud se do ní pustíte, tak mi dejte vědět, jsem zvědavá, jak se vám bude při pečení dařit. Přiznám se, že včelí úly nedělávám, ale zeptám se maminky, ona na ně recept určitě má, protože nám je v dětsví připravovala. Takže bych aspoň měla důvod, je zkusit taky. :-) Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Iva 20.6.2018 at 6:33

    Dobrý den, prvně musím říct, že máte tak nádherný blog, že mám chuť na vše, co vidím :-) tyhle sušenky s troškou jiného poměru surovin děláme také a jsou výborné. Určitě vyzkouším tyhle vaše, jsou zajímavější. Jen bych se chtěla zeptat, co používáte za mandlový extrakt, už jsem ho v pár receptech viděla, chtěla bych ho vyzkoušet, ale nevím si rady jaký koupit. Děkuji, Iva

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.6.2018 at 19:27

      Milá Ivko, děkuji Vám, udělala jste mi svými slovy opravdu radost. Jsem ráda, že se Vám u mne na blogu líbí a upečení (nejen) těchto sušenek vřele doporučuji. :) Abych se přiznala, tak mandlový vyloženě oblíbený nemám. Naposledy jsem dostala lahvičku (nepamatuji si značku) od maminky jako dárek, ale ten už nemám. Momentálně se u mne v kuchyni žádný mandlový nenachází. Snad mi to prominete. :) Ale kdybste se mě zeptala na vanilkový, tak můj nejoblíbenější je ten z Mars&Spencer … nemá chybu. Ještě jednou Vám moc děkuji. Přeji vydařené pečení a hezké letní dny, Lucie.

    Napsat komentář: Tereza Zrušit