Banica – kousek bulharské tradice

Banica

 

Na Balkáně není nic nezvyklého kombinovat sladkou a slanou chuť. Nám se to na první ochutnání může zdát přinejmenším zvláštní. Přiznám se, že když jsem měla možnost ochutnat Banici poprvé, pocukrovat jsem si ji odmítala, ale nakonec jsem podlehla a kombinaci této chuti jsem si zamilovala.
Devadesátiletá babička mého muzikanta připravuje Banici během celého roku, ale tradičně ji s oblibou chystá naší rodině na Nový rok, který připadá podle pravoslavného kalendáře právě na dnešní den. Tradicí je, že se do alobalu zabalí mince, kterou v ní babička zapeče … Banica se peče v kulatém plechu, který položí před nás na stůl, plech roztočí a poté si každý odtrhavá kousek po kousku. Kdo má štěstí a narazí na minci, toho čeká v nadcházejícím roce jen to dobré.

Ingredience
7 vajec
250 g  balkánského sýra
250 ml bílého selského jogurtu
250 ml mléka
1 lžička jedlé sody (soda bicarbona)
5 lžic olivového oleje
1 balení listů (použila jsem originál mražené řecké těsto Filo)
cukr moučka na posypání

 

Postup
Listy před chystáním samotné Banice nejprve rozmrazím. Předehřeju troubu na 180 °C a připravím si vyšší plech nebo větší zapékaci mísu. Do jedné misky si rozdrolím balkánský sýr, v druhé rozšlehám vejce, k nim přidám mléko a jogurt, který jsem si smíchala s jedlou sodou.
Plech ničím nepotírám, jen ho jemně pokapu připravenou směsí z vajec, mléka a jogurtu (má to svůj důvod, ještě vysvětlím).
Na plech položím první list, který sem tam pokapu 2-3 lžícemi směsi a jen malinko podrobím sýrem (ne celý plech), pak lehce pokapu olejem, který dávám na každý druhý list. Na takto připravený list položím další a celý postup opakuji až do spotřebovaní balení. Zbylou směs použiju na zalití Banice a nožem ještě lehce usnadním směsi, aby zatekla ke krajům. Peču 40 minut. Vyndám z trouby, když je hezky zbarvená a na povrchu jsou pěkně zapečené bublinky.
A teď přichází moment, kvůli kterému jsem nevymazávala plech a ještě jsem nechala zbytek směsi zatéct do okrajů, potřebovala jsem, aby zůstala přichycená k plechu. Hned po vyndání otáčím plech dnem vzhůru, pokládám na 4 čajové šálky. Takto ji nechám úplně vystydnout, je pak krásně nadýchaná. Před podáváním ji většinou ohřívám a sypu moučkovým cukrem (s balkánským sýrem je to skvělá kombinace), ale může se jíst i za studena.
Můžete zvolit také variantu, kdy Banici otáčet nebudete, jen v tomto případě nebude tak nadýchaná. Ještě za tepla ji silně pocukrujte, po vychladnutí pak vznikne na povrchu sladká krusta.

 

Banica

 

Banica

 

Banica
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

12 Komentáře
  • Odpověď Veronika T. 15.11.2015 at 21:37

    Mockrát děkuji za tento recept! Znala jsem ho od své někdejší známé a léta jsem na něj nenarazila. Tohle jídlo je úžasné a navíc ve Vašem originálním receptu. Vyzkouším :) Děkuji, Veronika

    • Odpověď pěkně vypečený blog 17.11.2015 at 12:54

      Zdravím Vás, Veru :-) To je super, že Banici znáte. :-) Určitě ji vyzkoušejte, věřím, že Vám bude chutnat. :-) Lucie :-)

  • Odpověď Kristina Simkova 27.11.2015 at 19:19

    Dobry den,

    velmi zaujimava kombinacia, stoji za vyskusanie. Banicu som jedla vela velakrat, ale nikdy nie pocukrovanu (naslano) hm…Uplny top by bolo pre mna naucit sa hniest cesto ako babicky v Bulharsku :) At Vam to pecie!
    Dakujem za inspiraciu, Kristina

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.11.2015 at 20:12

      Zdravím Vás, Kristino :-) Pocukrovaná Banica je vážně moc dobrá, pokud budete mít možnost, tak ji určitě vyzkoušejte. Mám slíbeno od babičky mého muzikanta, že mě tohle těsto naučí. Takže jakmile se tak stane a já ho budu aspoň trpchu zvládat, určitě se se svými poznatky podělím na blogu. Moc Vám děkuji, mějte příjemné dny. :-) Lucie

  • Odpověď Míša Vrátná 30.12.2015 at 18:41

    Dobrý večer, tak jsem se konečně odhodlala udělat Banici, těsto jsem měla v mrazáku už dlouho. Měla jsem strach jak se s tím bude pracovat, ale nečekala jsem že to půjde tak jednoduše. Ihned po upečení jsem to dala na hrníčky, ale strávníci byli nedočkaví a ihned když jsme to rozkrojili ještě vlažná půlka plechu okamžitě zmizela. Ještě to zkusím pocukrované pokud do rána zbyde..:) Jinak nepřestávejte dávat skvělé recepty už jsem pekla jablečný koláč a Všem chutná a je skvělá alternativa štrúdlu. Přeju úspěšný Nový rok se spoustou nápadů na nové skvělé recepty.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.1.2016 at 19:47

      Zdravím Vás, Míšo :-) Moc Vám děkuji za milá slova. :-) Jsem ráda, že Vás Banica příjemně potěšila a že měla doma úspěch. Zrovna včera jsme ji pekli doma (jako už tradičně na Nový rok) a byla výborná. Taky mě moc těší, že i koláč jste si oblíbila, to je skvělé. :-) Přeji Vám krásné a pohodové dny, provoněné něčím moc dobrým, Lucie.

  • Odpověď Mary 4.4.2016 at 18:35

    Zdravim Vás.Chcem sa opýtať,fakt nevypodné z plechu ťa banica keď bude „dolu hlavou chladnut na salkach?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.4.2016 at 19:46

      Milá Mary, tohle je výborná otázka.:-) Já totiž právě včera Banicu pekla a zkusila jsem ji upéct v nové kameninové nádobě, která se mi tedy vůbec neosvědčila a Banica mi vypadla. Naštěstí byla dost vysoká, takže jsem ji vrátila zpět do formy a dál se tím netrápila. Nejlépe tedy bude držet v nějaké přilnavé nádobě, do které ještě nakapete vajíčkovo-jogurtovou směs (jak popisuji v receptu), aby se tam list těsta dobře připekl a Banica po upečení držela dnem vzhůru. Ptala jsem se dědečka, zda je nutné ji obracet, říkal, že to nutné není … Pokud se Vám podaří hezky upéct a bude dost vysoká, tak ji obracet také nemusíte. Přeji příjmené dny a úspěšné pečení, Lucie. :-)

  • Odpověď Mary 8.4.2016 at 17:11

    Draha Lucka.
    Dnes som Banicu upiekla ,bola famózna a zmizla rýchlosťou svetla.Chlapi ju jedli bez cukru a my baby aj bez aj s cukrom bola úžasná.
    Po upečení bola vysokánska potom trochu klesla ale nemala som tu odvahu preklopit ju na šálky …
    Vdaka za recept :-)
    Mary

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.4.2016 at 13:50

      Milá Mary, opět Vám moc zdravím. :-) Mám velkou radost, že se Vám Banica povedla a měla úspěch. 😀 Přeji příjemné pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lucia 30.12.2017 at 12:06

    Dobrý deň. Práve som objavila Váš blog 😊, je to krása!
    Chcela by som na Nový rok upiecť Banicu, ale neviem, čo sú to tie listy… Je to klasické lístkové cesto?
    Ďakujem Vám za odpoveď 😊
    Lucia

    • Odpověď pěkně vypečený blog 31.12.2017 at 11:47

      Milá Luci, díky za hezká slova, jsem ráda, že se Vám u mě na blogu líbí. :) Na Banicu se používají Filo listy – mražené nebo chlazené, prodávájí se ve specializovaných prodejnách (u nás je občas mají i v Lidlu, když jsou řecké dny). Na domácím těstě pracuju, ale zatím jsem ještě nedosáhala úplné dokonalosti, abych recept mohla dát na blog. Každopádně … časem ho na blogu budu mít určitě. Moc děkuji za přízeň a přeji do nového roku jen to nejlepší, Lucie.

    Zanechte odpověď