Rodinná bábovka

Rodinná bábovka

Recept na tuhle bábovku na blogu už najdete (odkaz zde). Byl to vůbec první recept, kterým jsem blog začala psát. Opakování je matka moudrosti, a tak jsem si řekla, že stojí za to recept připomenout, protože ho spousta z vás možná ještě nezná. Naši nejoblíbenější bábovku mě naučila péct muzikantova maminka. Je jednoduchá a chuťově vyvážená. Někomu se může zdát málo sladká, ale když se popráší cukrem, tak jí opravdu nechybí vůbec nic.
Tentokrát jsem ale udělala malou změnu, bábovku jsem upekla ve větší formě, takže jsem upravila poměry a změnila jsem druh mouky. Zkoušela jsem ji péct z mouky Babiččina volba – Dortová a stejně jako v prosinci s moukou Kynuté těsto u vánočky, i nyní jsem s výběrem opět moc spokojená.


Ingredience

400 g mouky Babiččina volba – Dortová
270 g cukru krupice
2 lžíce domácího vanilkového cukru
1 prášek do pečiva bez fosfátů (Alnatura 17g)
1/2 lžičky jedlé sody
270 ml oleje
270 ml bílého jogurtu
5 vajec pokojové teploty
máslo na vymazání a mouka na vyspání formy

Postup

Troubu předehřeji na 180 °C, formu na bábovku vymažu máslem a podle potřeby vysypu moukou. Prášek do pečiva a jedlou sodu lehce vmíchám do mouky a na chvíli odložím, než na ni přijde řada. Vajíčka pokojové teploty vyšlehám s vanilkovým a krupicovým cukrem. Přiliji olej a za stálého šlehání přidávám střídavě po lžících mouku a jogurt. Těsto naliji do formy a peču přibližně 60 – 70 minut, pak bábovku překryji alobalem a ještě dalších 20 minut dopékám. Tím docílím toho, že je bábovka uvnitř upečená a na povrchu není spálená. Pokud jste zvyklí péct bábovku kratší dobu, doporučuji zkoušet test upečenosti klasicky špejlí. Má trouba nedokáže bábovku dostatečně propéci v krátkém čase, proto ji musím péci tak dlouho.

Rodinná bábovka

bábovka srdce (web)1

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

4 Komentáře
  • Odpověď Iveta 11.2.2016 at 19:21

    Nádhera…kde se dá koupit taková krásná forma na bábovku?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.2.2016 at 17:21

      Děkuji, Iveto :-) Forma je Nordic Ware. Dá se jednoduše sehnat přes internet. Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Anna Hladíková 20.5.2016 at 9:03

    dotaz – dávate celý prášek do pečiva bez fosfátů? tj 40g?? přijde mi to moc, normální prášek do pečiva ma 15g, raději se ptám, díky, Anna

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.5.2016 at 19:56

      Hani, používám kypřící prášek bez fosfátů z Alnatury, který má 17g. Mějte se hezky, Lucie.

    Napsat komentář: Iveta Zrušit