Bábovka s karamelizovanými švestkami

Bábovka s karamelizovanými švestkami
Vždy, když nastane období typické pro nějaký druh ovoce pěstovaný u nás, stává se hned v ten okamžik mým nejoblíbenějším. :-) A tak je to i v případě švestek, které jsou poslední dny mým nejvíc nejoblíbenějším ovocem.
Má obliba švestek ale trvá už od dětství … tehdy jsme měli velkou zahradu s několika vzrostlými švestkami, které byly každý rok obsypané plody a my se jich se sestrou nemohly nabažit. Maminka je zavařovala, mrazila, pekla z nich koláče, buchty, vařila knedlíky …. nikdy se nám nic z toho nepřejedlo. Naše dvě švestky na zahradě zatím jen rozmnožují větve a během těch pár let, co je máme, jsme zatím žádné tmavě modré plody neviděli. Ale i přesto jim dám šanci ještě další rok…
Receptů se švestkami už na blogu pár mám a často se k nim vracím. Tuhle bábovku k nim s klidným srdcem přidávám, je skvělá.

Ingredience

Na těsto

 250 g polohrubé mouky
50 g mandlové mouky
200 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
200 ml rostlinného oleje
1 balení Ricotty
4 vejce pokojové teploty
300 g čerstvých švestek (vypeckovaných a nakrájených na malé kostky)
máslo na vymazání a mouka na vysypání formy

Na karamelizované švestky

300 g čerstvých švestek (vypeckovaných a rozpůlených)
2 zarovnané lžíce třtinového cukru
plná lžička másla
trocha Tuzemáku (rumu)

máta a jedlé květy na dozdobení (nemusí být)

Postup

Troubu předehřeji na 180 °C a bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu moukou.
V jedné míse smíchám oba druhy mouky s práškem do pečiva.
Ve druhé míse vyšlehám vejce s oběma druhy cukru, postupně přilévám olej  a poté zašlehávám střídavě po lžicích směs mouky a Ricottu.
Nakonec do těsta vmíchám na kostičky nakrájené švestky. Těsto naliji do formy a peču přibližně 70 – 80 minut, po 30 minutách pečení bábovku přikrývám alobalem. Doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou a čas pečení přizpůsobit.
Jakmile je bábovka upečená, nechám ji malinko vystydnout a pak ji vyklopím z formy. Mezitím si připravím karamelizované švestky.
Na pánvi rozehřeji máslo, přidám švestky a zasypu je cukrem. Přibližně 5 minut opékám a nakonec je zakapu Tuzemákem dle chuti. Promíchám, nechám malinko vystydnout a poté jimi bábovku nazdobím.
Bábovka s karamelizovanými švestkami
Bábovka s karamelizovanými švestkami
Bábovka s karamelizovanými švestkami
Bábovka s karamelizovanými švestkami
Bábovka s karamelizovanými švestkami
Bábovka s karamelizovanými švestkami
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

2 Komentáře
  • Odpověď Lenka 15.9.2017 at 9:53

    Bábovka vypadá překrásně! Mohla bych se zeptat, jaký rostlinný olej používáte? Děkuji, Lenka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.9.2017 at 18:01

      Milá Leni, děkuji, jsem ráda, že se líbí. :-) Používám řepkový … Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď