Vždy, když nastane období typické pro nějaký druh ovoce pěstovaného u nás, stává se hned v ten okamžik mým nejoblíbenějším.
A tak je to i v případě švestek, které jsou poslední dny mým nejvíc nejoblíbenějším ovocem.

Má obliba švestek ale trvá už od dětství … tehdy jsme měli velkou zahradu s několika vzrostlými švestkami, které byly každý rok obsypané plody a my se jich se sestrou nemohly nabažit. Maminka je zavařovala, mrazila, pekla z nich koláče, buchty, vařila knedlíky …. nikdy se nám nic z toho nepřejedlo.
Naše dvě švestky na zahradě zatím jen rozmnožují větve a během těch pár let, co je máme, jsme měli jen pár kusů plodů.
Receptů se švestkami už na blogu několik mám a často se k nim vracím. Tuhle bábovku k nim s klidným srdcem přidávám, je skvělá.
Ingredience
Na těsto
250 g polohrubé mouky
50 g mandlové mouky
200 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
200 ml rostlinného oleje
1 balení Ricotty (250 g)
4 vejce pokojové teploty
300 g čerstvých švestek (vypeckovaných a nakrájených na malé kostky)
máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
Na karamelizované švestky
300 g čerstvých švestek (vypeckovaných a rozpůlených)
2 zarovnané lžíce třtinového cukru
plná lžička másla
trocha Tuzemáku (rumu)
máta a jedlé květy na dozdobení (nemusí být)
Postup
Troubu předehřeji na 180 °C a bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu moukou.
V jedné míse smíchám oba druhy mouky s práškem do pečiva.
Ve druhé míse vyšlehám vejce s oběma druhy cukru, postupně přilévám olej a poté zašlehávám střídavě po lžicích směs mouky a Ricottu.
Nakonec do těsta vmíchám na kostičky nakrájené švestky. Těsto naliji do formy a peču přibližně 70 – 80 minut, po 30 minutách pečení bábovku přikrývám alobalem. Doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou a čas pečení přizpůsobit.
Jakmile je bábovka upečená, nechám ji malinko vystydnout a pak ji vyklopím z formy. Mezitím si připravím karamelizované švestky.
Na pánvi rozehřeji máslo, přidám švestky a zasypu je cukrem. Přibližně 5 minut opékám a nakonec je zakapu Tuzemákem dle chuti. Promíchám, nechám malinko vystydnout a poté jimi bábovku nazdobím.
Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!