Bábovka – naše nejoblíbenější

bábovka

Znáte to, když má váš muž rád něco, co mu pekla jeho máma? A tak jsem se díky mamince mého muzikanta dostala k tomuto skvělému receptu na bábovku s jogurtem. Vždy jsem s bábovkami měla problém a nikdy jsem je nedokázala upéct k dokonalosti, někde byla chyba … S tímto receptem jsem však zabodovala hned napoprvé. Nejenže je moc dobrá, ale je i nenáročná na přípravu.

Ingredience
300 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek do pečiva
200 ml oleje
200 ml bílého selského jogurtu
4 ks vajec
máslo a mouku na vysypání formy

 

Postup
Předehřeji si troubu na 180 °C, pak vymažu a vysypu formu na bábovku. Prášek do pečiva lehce vmíchám do mouky a na chvíli odložím, než na ni přijde řada. Vajíčka pokojové teploty vyšlehám s vanilkovým a krupicovým cukrem. Přiliju olej a za stáleho šlehání přidávám střídavě po lžících mouku a jogurt. Těsto naliji do formy a peču přibližně 60 – 70 minut, pak 20 minut před koncem pečení bábovku překryji alobalem. Tím docílím, že je bábovka uvnitř upečená a na povrchu není spálená.

 

bábovka

 

bábovka

 

bábovka

 

bábovka
Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

24 Komentáře
  • Odpověď Klara Bernklau 15.3.2015 at 14:53

    Krásné fotky!

    • Odpověď Pěkně vypečený blog 15.3.2015 at 20:58

      Děkuji, Kláro.

  • Odpověď Kristýna 29.10.2015 at 7:50

    Dobrý den,

    máte to krásné :) od koho je to úžasné nádobí, to je jak pro princeznu :) moc se mi líbí.
    Ps: zkoušela jsem s dětma ve školce Vaše Medenki a paráda, děkujeme.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.10.2015 at 13:28

      Kristýno, děkuju. Značku nádobí bohužel neznám, byl to dárek od maminky mého muzikanta. A nikde na něm žádná značka či logo není.
      Dělala jste Medenki? :-) Tak to je fajn, jsem ráda, že se povedly. :-) Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Olina 3.11.2015 at 11:28

    Dobrý den, krásný blog, krásné fotky, ráda bych upekla tuto bábovku, tak se jen chci zeptat, jestli mám péct 60-70 minut a pak přikrýt alobalem a péct dalších 20 min – nebo těch dvacet minut ukrojit z těch původních 60-70 :-) Já vím, záleží na typu trouby a výkonnosti atd…. Díky!!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 3.11.2015 at 11:48

      Dobrý den, Olinko :-) děkuji za pochvalu. :-) Já osobně bábovku přikrývám až po těch 60-70ti minutách, přikrytou ji peču ještě dalších 20 minut. Moje trouba ji jinak neumí, takže musím takto. Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Štěpánka 1.2.2016 at 17:22

    Milá Lucie,
    tak tahle bábovka je jedním slovem geniální!!! :)
    Děkuju Vám za krásný blog, jste mou velkou inspirací!
    Š.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.2.2016 at 20:21

      Zdravím Vás, Štěpánko :-) Jsem moc ráda, že Vám chutná a máte z ní radost. A děkuji také za milá slova. :-) Lucie

      • Odpověď Štěpánka 14.2.2016 at 18:31

        Milá Lucie, musím se Vám přiznat, že během dvou týdnů jsem Vaši bábovku musela upéct šestkrát, celá rodina z ní byla naprosto nadšená! Nejvíce chutnala mému taťkovi a dědovi, kteří ani na sladké nejsou… Takže Vaše nejoblíbenější bábovka je odteď i naší nejoblíbenější! :-)

        • Odpověď pěkně vypečený blog 14.2.2016 at 19:14

          Milá Štěpánko, moc Vám děkuji za krásnou zprávu. :-) Ať se Vám (nejen) v pečení stále daří a děláte své rodině radost. Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Gabča 29.5.2016 at 19:11

    Dobry den, Lucie,

    i ja se pripojuji k vyse uvedenym komentarum. Vas blog je velmi inspirativni a motivuje me predevsim pocitem, ze upeci jakoukoli Vami prezentovanou dobrotu je uplna hracka:-) Alespon u teto babovky to tak bylo a uspech byl velky:-) Takze verim, ze podobne pujdou i dalsi recepty, na kterem uz se tesim. Tohle byla prvni vlastovka z Vaseho blogu do me kuchyne a hned tak rychle jej urcite neopustim:-) Dekuji za inspiraci a preji spoustu dalsich vydarenych receptu:-) Gabca

    • Odpověď pěkně vypečený blog 30.5.2016 at 8:05

      Milá Gabi, moc Vám děkuji za krásná slova. Tyhle komentáře čtu vždycky s takovým blaženým výrazem. 😀 Těší mě, že Vás bábovka zaujala a že jste si ji oblíbila. Přeji příjemné, povedené pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lucie 2.3.2017 at 8:12

    Dobrý den, Lucie,
    Vaší pěkně vypečenou kuchařku mi letos nadělil Ježíšek :-) a udělal dobře, hned jsem si Vaše recepty oblíbila a postupně vše zkouším. Naposledy včera tuto úžasnou bábovku. Baví mě, jak máte napsaný postup u každého receptu. Vše je přehledné a dobře popsané, že se nebojím pustit i do Vašich Makronek:-) Těším se na další Vaše recepty. Krasné dny přeji. Lucka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.3.2017 at 15:07

      Milá Luci, jsem ráda, že se Ježíšek trefil a že jste s knihou spokojená. Tahle bábovka byla skvělá volba. :-) Přeji vydařené pečení a pokud se pustíte do makronek, tak ať Vás moc netrápí a máte dokonalé skořápky. :-) Děkuji za milá slova a přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Burynka 3.9.2017 at 13:42

    Za 45 min při 180°C byla upečená. Ještě chvíli a spálila by se.
    Je moc dobrá :) Udělala jsem ji jako mramorovou a určitě ne naposled. Děkuji za recept.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.9.2017 at 15:36

      Děkuji za zpětnou vazbu. Jsem ráda, že se bábovka tak rychle upekla a chutnala. :-) Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Markéta 15.1.2019 at 21:43

    Moc děkuji za perfektní recept, i u nás se stala tahle bábovka nejoblíbenější! :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.1.2019 at 18:39

      Milá Markét, jsem ráda, že jste spokojená. :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Tereza 18.12.2019 at 13:40

    Ráda bych se zeptala, jestli je efekt stejný, když postup s alobalem obrátím? Konkrétně alobalem přikryji bábovku už v začátku pečení a pak jej před dopečením odkryji…
    Také se chci zeptat, jestli zakrývat bábovku alobalem matnou stranou, nebo lesklou ? Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.12.2019 at 19:17

      Milá Terezko, postup s alobalem od začátku pečení vyzkoušený nemám. Pokud nějaká bábovka či buchta potřebuje delší dobu pečení, vždy zakrývám až v té druhé fázi. No, a bábovku mám přikrytou tak, že mám lesklou stranu alobalu nahoře. Štastné a veselé, Lucie.

  • Odpověď Katarína 4.11.2021 at 16:43

    Dobrý den,
    u mě byla bábovka upečená po 30 minutách na spodní ohřev + horkovzduch. Mohla bych ji nechat déle jen pro lepší barvu nahoře, jinak při zkoušení špejlí byla akorát. Je vláčná, velmi mi připomíná takovou tu z obchodu. Děkuji mockrát za Vaše recepty. :)

  • Odpověď Radka 9.4.2022 at 12:02

    Dnes jsem ji pekla a je naprosto famózní ?. S Vašimi recepty nikdy nešlápnu vedle. Dělala jsem ji ze 2/3 dávky, protože používám formu srnčího hřbetu a ještě jsem část těsta obarvila kakaem na trochu mramorový efekt ?. No je výborná, nadýchaná, krásné se krájí, nedrobí se a šla naprosto bezproblémově vyklopit. Určitě si ji připisuji mezi mé oblíbené recepty.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.4.2022 at 16:09

      Děkuji, Radko. :)

    Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit