Šátečky se sýrem Brie – svátek Babinden

Šátečky se sýrem Brie

 

Volala mi babička mého muzikanta, že přemýšlí, co připravit na každoroční bulharský svátek Babinden. Kromě toho, že vždy připravuje tradiční jídla, upeče nebo uvaří i něco nového, aby překvapila své přátele. Jelikož má babička devadesát let, uvažovala jsem, co jednoduššího a zajímavého jí poradit. Abych se trochu držela tradice a zároveň to nebylo náročné,  napadly mě šátečky z listového těsta, které jsem nedávno dělala …
Svátek Babinden původně vznikl jako poděkování porodním bábám, ke kterým jednou ročně přicházely matky poděkovat za pomoc při porodu svých dětí. Navštívily je už brzy ráno s květinou a dárkem – jídlem. Porodní bába jim za to vkládala do úst ořech s medem, aby měly dětí hodně. Slavilo se celý den a zvyků, které se vážou k tomuto svátku je celá řada. Časem se z tohoto dne stal svátek setkávání všech matek a babiček, který by se měl podle tradic slavit bez mužů.

Ingredience
1 balení originál sýru Brie (200 g)
2 – 3 ks jablek Granny Smith
100 g pekanových ořechů
1 listové těsto na rozválení (400 g)
1 vejce na potření
trochu mouky na vál
med na pokapání

 

Postup

Troubu si předehřeji na 180 °C a na plech si připravím pečící papír. Těsto rozválím na pomoučněném vále a rozkrájím na trojúhelníčky. Jablka rozpůlím, zbavím jadřinců a nakrájím na měsíčky. Sýr rozkrájím na tenké plátky a položím na připravený trojúhelníček. Na něj dám kousek jablka a oříšek (jeden či dva) a zabalím. Trojúhelníčky potřu rozšlehaným vejcem a dám na 20 minut zapéct, dokud nejsou krásně zlatavé. Ihned po vyndání z trouby je lehce pokapu medem.

 

Šátečky se sýrem Brie

Šátečky se sýrem Brie

 

Šátečky se sýrem Brie

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!

Zanechte odpověď